Kreativa vinnare på Stiftelsens belöningshögtid

Uppfinningsrikedomen hos svenska sjömän är stor sa Christer Themnér, ordförande för Stiftelsen Sveriges Sjömanshus, under den årliga Belöningshögtiden som Stiftelsen höll den 18 maj. Och det går bara att hålla med, många kloka idéer får liv till havs.

Stiftelsens Sveriges Sjömanshus har sedan 1977 delat ut belöningar till sjömän som gjort insatser för att förbättra arbetsförhållanden och fritid till sjöss. Totalt 426 000 kronor delas ut i år under rubrikerna arbetsbelöningar, idrottsbelöning, sjöräddningsbelöning och Stiftelsens litteraturpris.

En av pristagarna i år är Stein-Ulf Johansson, teknisk chef på M/S Ortviken som tillsammans med sina kollegor lyckats reducera oljespillet och sänka fartygets kostnader för smörjolja med 16 000 kronor per månad.

– Vi har länge haft problem med att det försvunnit olja. Vi kopplade loss alla dräneringar och felsökte och lyckades till slut lista ut att vevhustrycket gjorde att oljan trycktes upp och transporterades ut via dräneringen. Det är väldigt tråkigt att ren smörjolja försvinner ner i sludgetanken, säger Stein-Ulf Johansson.

Han och kollegorna John-Åke Nilsson, teknisk chef, och Tanasuca Costel, 1:e fartygsingenjör, specialtillverkade en oljeavskrapningsring i packningsgummi som fick bukt med problemet och oljespillet har minskat från femtio till tio liter per dygn för fartygets båda motorer.

I år delas 35 olika belöningar ut. Litteraturpriset går till historieforskaren Joachim Östlund som skrivit boken Saltets pris. En bok om svenska slavar i Nordafrika och handeln i Medelhavet 1650-1770. Litteraturpriset delas ut på Bokmässan i Göteborg medan de övriga 34 belöningarna delades ut på Fotografiska museet i Stockholm.

Särskild innovationskraft hos sjöman
Det som pristagarna inom arbetsbelöningar i många fall har gemensamt är att det handlar om innovationer som ska förenkla livet ombord på fartygen. Exempelvis en kranarm som underlättar tunga vardagslyft, en ny rampkonstruktion som gör det enklare att ta ombord proviant, hur segelduk kan skydda utsatta fönsterrutor på livbåtarna eller hur man genom att numrera och färgkoda ventilationsspjäll kan åstadkomma en snabbare brandbekämpning. Just att det finns en särskild innovationskraft hos sjömän tror Stein-Ulf Johansson på M/S Ortviken på.

Stein-Ulf Johansson.

– Man är i jobbet hela tiden när man är ombord, det är lätt när man ligger i kojen och får en idé att gå ner i maskin och kolla direkt om idén fungerar. Det finns inte så mycket som distraherar när man är till sjöss, så det finns gott om tid att tänka fram lösningar på problem, säger Stein-Ulf Johansson.

Idrottsbelöningen tilldelades befälhavaren Lars Backlund på M/T Envinco från Donsötank. Ombord på M/T Envinco finns gym, löpband motionscykel, roddmaskin och bordtennisbord och Lars Backlund och hans besättnings intresse för kost, hälsa och motion har gjort att de tre år i rad vunnit motionsligan hos Sjöfartsverkets Sjömansservice.

Räddade barn från att drunkna
Stiftelsen delar också ut pris till personer som gjort framstående insatser vid händelser ombord eller vid sjöräddning och tack vare årets pristagare är sju personer och en katt fortfarande vid liv. I oktober rullade en barnvagn med en sex månader gammal bebis över kajkanten i Visby hamn. Som ett under fanns Destination Gotlands besättning i närheten efter att ha gjort en egen sjöräddningsövning och matrosen och instruktören Jonas Laveryd hörde pappans rop på hjälp och dök ner i det tolvgradiga vattnet och lyckades rädda barnet som satt fastspänd i vagnen.

Jonas Laveryd, Destination Gotland och Christer Nordling, Stiftelsen Sveriges Sjömanshus.

Besättningen på Tor Viking II svarade på ett nödrop från franske ensamseglaren Emmanuel Wattechamps och lyckades i svår sjö i Stilla havet utanför Alaska rädda både ensamseglaren och hans katt. I en annan del av världen, utanför Kap Verde var svenska marinens skonert HMS Gladan de enda som fångade upp ett nödrop på vhf kanal 16. Marinen hittade den tyska segelbåten med fyra personer som var i sjönöd och bistod segelbåten tills en bogserbåt var på plats.

Den sista räddningsbelöningen gick till överstyrman Johan Söderling på isbrytaren Frej som under en promenad längs kajen i Luleå räddade en man som ramlat ner i det decemberkalla vattnet.

Mer utförligt om varje belöning finns att läsa i stiftelsens belöningsfolder här. http://www.sjomanshus.se/beloningsfolder/

Text och foto: Andreas Kron

Senaste nytt